Vaellusreitti PohjoinenSaaristo, 5-6 päivää, B&B majoitus.
Reitin koko pituus on n. 122 km. Lauttamatkoja on reitillä n. 56 km.
Aikataulu voimassa 18.6 - 12.8.2018.
Saaristo-Oppaassa on reittiselostus, kartta ja yhteystiedot.
Pohjoinen Saaristoreitti on mahdollista kiertää myös patikoiden. Matkapäivät tiistai ja torstai. Myös muita matkapäiviä, katso Houtskarin reitin aikataulu: www.ferryway.fi Monien välisatamien takia aikataulu on vaikeaselkoinen, ole tarkkana ja varaa aina matkasi ennakkoon soittamalla alukseen.
Reitti kiertää seuraavat paikkakunnat: Houtskari - Brändö - Kustavi - Iniö - Houtskari.

Reittiselostus:
Tule matkaa edeltävänä päivänä illaksi Houtskariin. Majoitus majatalo Tuulenlatva Kittuisissa tai Saariston Lomakeskus Mossalassa. Heinäkuussa voit myös majoittua Saaristokoulussa Näsbyssä. Houtskariin pääset Turusta Saaristobussilla.

Yhteysalusreitti Houtskarin Roslax - Brändön Torsholma,
matka-aika n. 2½ tuntia.
Reitillä ajaa yhteysalukset Karoliina ja Satava.
Torsholmaan saavutaan saaristolaiturille n. klo 14:45.
Lähde lauttarannasta patikoimaan pohjoiseen. Tie on hyväkuntoinen, punainen asvalttitie. Matkan varrella on yleinen uimaranta tien oikealla puolella Askörarna saarella. Katso reittivideo tästä! Seuraavaksi tulet Brändön kylään. Siellä on kauppa, kahvila-ravintola Trixie´s ja pankkikonttori (Andelsbanken). Vähän matkan päässä kylästä on Brändö Stugby, mökkimajoitus ja telttailumahdollisuus. Toinen majoitusvaihtoehto on hotel Gullvivan Nötö-örarna saarella Djurholmin sillan jälkeen.

Seuraavana päivänä matka jatkuu pohjoiseen kohti Åvan lauttarantaa. Upea nähtävyys matkan varrella on venevajat Åvan kylärannassa. Lähellä Åvan lauttarantaa on Jurmon saari. Siellä voit yöpyä vieraskodissa. Jurmoon pääsee useasti päivässä edestakaisin Doppingen lautalla Åvan lauttarannasta.

Lauttamatka Åva - Kustavin Vuosnainen, 35 minuttiia.
Vuosnaisten Meriasema on lauttarannan vierellä. Siellä on hyvät ravintolapalvelut ja monipuolinen majoitustarjonta. Patikointimatka Vartsalan lauttarantaan on n. 6 km. Lautta kulkee aikataulun mukaan noin puolen tunnin välein useasti päivässä. Kustavin puolella on n. kilometrin matka Kustavin kirkonkylään, jossa on kauppa ja ravintolapalveluja. Kustavin Lootholma keskustan lähellä on seuraava majoitus- paikka, matka n. 2 km Kustavin keskustasta. Lootholma on täyden palvelun leirintäalue meren rannalla, jurttamajoitus, ravintola, vierassatama ja hyvä uimaranta.

Patikointi Kustavin kirkonkylä - Parattula - Heponiemen lauttaranta.
Jatka Kustavin keskustasta n. 2,2 km. Turun suuntaan. Käänny oikealle Viherlahdentielle ja jatka tätä kylätietä n. 6,8 km. Tulet Parattulan kylään, jossa Kustavin Savipaja ja Käsityökylä on nähtävyys jo sinänsä. Kahvilassa voit ostaa saariston parhaat munkit kahvin kera. Pihalla näet myös kotieläimiä. Parattulasta on parin kilometrin matka lauttarantaan. Peterzéns on tien vierellä kilometri Savipajasta. Heillä on rantalaiturilla saaristolaisravintola sekä upea Laura Peterzénsin vaate- ja sisustusmyymälä. Boathouse-hotellihuoneet rannassa tarjoavat hyvät yöunet. Heponiemen lauttarannassa ei ole palveluja.

Lauttamatka Kustavi - Iniön Kannvik, n. ½ tuntia.
Kannvikin lauttarannan lähellä on Café Alppila. Alppila tarjoaa yöpymismökkejä ja monipuoliset kahvilan palvelut. Patikointimatka Kannvikista Dalenin lauttarantaan on n. 9 km. Matkalla on lossi Vikaren, joka ajaa tarpeen mukaan aamusta iltamyöhään. Lossin jälkeen tullaan Norrbyyn, Iniön kirkonkylään. Siellä on hyvä majoituspaikka Villa Högbo, entinen Iniön kunnantalo.
Norrbystä tie jatkuu Saariston Rengastietä pitkin n. 2,3 km. Dalenin lauttarantaan, josta menee lossi Keistiöön ja m/s Antonia Houtskariin.

Lauttamatka Dalen - Houtskarin Mossala, maksullinen, ylitysaika n. 1 tunti. Houtskariin saavutaan Mossalan yhteysalusrantaan. Rannan tuntumassa on Mossala-Island-Resort, leirintäalue, monipuolinen mökkimajoitus, ravintola ja paljon muita palveluja.

Reittti jatkuu Mossalan saaristokylän ohi n. 3 km. ja tulet lossirantaan. Lossi ajaa ilman aikataulua Björköön, josta jatkat n. 7,8 km. Kivimon lossirantaan. Kivimon lossi ajaa myös ilman aikataulua Roslaxin puolelle. Sieltä on n. 4 km:n matka Näsbyyn, Houtskarin kirkonkylään, josta pääset Saaristobussilla Turkuun päivittäin.

 
Etusivulle