Ohjeita polkupyöräilijöille Saariston Rengastielle
Kun tulet polkupyöräilemään saaristoon, mieti tarkkaan reittisuunnitelma Turusta käsin. Turusta Paraisten Sattmarkiin on suhteellisen helppo ajaa, koska välillä on suuri osa hyväkuntoisia pyöräteitä. Sattmarkin ja Lillmälön lauttarannan välinen pyöratie on vaikeakulkuinen, mäkinen ja raskas ajaa. Saaristotie (maantie) on kapea ja mutkainen. Se on tiheän autoliikenteen vuoksi myös vaarallinen, erityisesti lapsille.

Hyvä vaihtoehto on ajaa Turusta Naantalin kautta Rymättylän Hankaan ja jatkaa sieltä Seilin kautta Nauvoon m/s Östernin kyydissä.
Naantalin reitillä on paljon pyöräteitä, nähtävää ja levähdyspaikkoja. Loppumatka Rymättylän kirkonkylästä Hankaan on Saaristotietä mukavampi ajaa vähäisen autoliikenteen vuoksi. Kesäaikana Hangasta m/s Östern liikennöi 3 edestakaista vuoroa päivittäin Seilin kautta Nauvon kirkonkylään.

Kustavin reitillä pyöräilijän kannattaa ajaa Turusta Naantalin kautta Velkuan Teersaloon. Sieltä yhteyalus m/s Kivimo kuljettaa pyöräilijät (ei autoja) Taivassalon Hakkenpäähän. Aamulähtö on aikaisin, katso reittiseloste ja aikataulu
täältä!

Kylätie Hakkenpäästä Taivassalon keskustaan hyväkuntoinen. Kustavintie on vilkasliikenteinen. Kaitaisten sillalta avautuu upeat saaristonäkymät.

Saaristossa liikkuminen on helppoa, kunhan huomioi muutaman tärkeän seikan:
1,
2.
3.

5.
Tiet ovat kapeat ja mutkaiset ja välimatkat kohtuullisen lyhyet.
Autoliikenne kulkee usein jonossa, kannattaa pysähtyä ja päästää jono ohi.
Älkää koskaan ajako polkupyörät rinnakkain. Pitääkää tauko, kun pitää keskustella, mutta turvallisessa paikassa. Ei keskellä tietä.
Selvittäkää majoitus ennakkoon, ainakin vuorokaudeksi eteenpäin.
   
Etusivulle